Samen met de gebruiker een van de uitdagingen van de invoering van de nieuwe Omgevingswet verkennen. Want dat de omzetting van inrichting naar milieubelastende activiteit geen sinecure is, hadden verschillende omgevingsdiensten al ondervonden. Remco Rinzema, informatiemanager Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), werkte mee aan VIA 1.0. “Het geeft een bijzondere dynamiek om samen met ontwerpers en programmeurs aan een ICT-oplossing te werken die gericht is op jouw probleem en organisatie. Dat levert veel voordeel op.”
Van inrichting naar activiteit
Toen Remco werd benaderd door Patrick Laenen om mee te doen aan een verkenning om met ICT de omzetting van inrichting naar activiteit te versoepelen, hoefde hij niet lang na te denken. “Daar waren meerdere redenen voor. De eerste is toch vooral dat we weten dat de omzetting heel veel tijd en inspanning gaat kosten. Onze collega’s van OMWB hadden al een eerste poging gewaagd. Daaruit blijkt dat de omzetting van een complex bedrijf naar milieubelastende activiteit(en) zo’n drie tot vier uur kost. Tegelijkertijd had OMWB ook ervaren dat eenvoudige inrichtingen zoals een bakkerij, restaurant of beautysalon bijna automatisch kunnen worden omgezet. En we weten dat de overgrote meerderheid aan inrichtingen om eenvoudige gevallen gaat.”
Bulkomzetting met AI
Remco en zijn collega en informatieanalist Maarten Kessels kregen de indruk dat voor de overgrote ‘eenvoudige’ bulkomzetting, speciale software een zeer welkome oplossing kon bieden. “Daar kwam bij dat al snel bleek dat Patrick niet direct een GlobeScope-oplossing wilde verkopen; hij en zijn team zijn oprecht nieuwsgierig of en in hoeverre ze automatisch en met AI-technieken en AI-trainingen de makkelijke inrichtingen kunnen omzetten.”
Omzetten en verifiëren
Remco was groot voorstander om tijdens de omzetting direct een check te doen bij bronnen als KvK en BAG. “Omgevingsdiensten kunnen nooit elk jaar alles checken. Bij een pizzabakker gaan we bijvoorbeeld één keer in de vijf jaar langs. Het zou mooi zijn dat we bij de omzetting tegelijkertijd een inrichting kunnen verifiëren. Dat verzoek is meegenomen. Dat is leuk, maar nóg leuker is dat uit de laatste testen blijkt dat die verificatie in een moeite door gaat. Dat betekent dat je na de omzetting ook zeker weet dat het nieuwe bestand actueel is en de informatie klopt! Zo begin je met een zeer hoge informatiekwaliteit aan de invoering van de Omgevingswet. En ik heb begrepen dat we in latere releases meerdere bronnen kunnen toevoegen en die kunnen verifiëren.”
Doortrainen
De laatste testen van de VIA – zoals het de oplossing nu heet – zijn inmiddels voorbij. Wat vindt Remco van de werking en de resultaten? “Die bijvangst, de verificatie, is echt een pré. Daarnaast vind ik het een voorwaarde dat de VIA uiteindelijk aansluit op ons nieuwe systeem. Maar het interessantste is dat de samenwerking veel vruchten afwerpt. Het is heel leerzaam om samen op te trekken om de transitie soepeler te kunnen laten verlopen. Nu moet de VIA vooral worden ingezet en doorgetraind. Hoe meer inrichtingen de VIA omzet naar MBA, hoe beter en sneller hij wordt.”
GlobeScope over de samenwerking:
Patrick Laenen: “GlobeScope en ODZOB kennen elkaar al geruime tijd. Ik ken Remco als een scherp denker met een goed gevoel voor wat nu moet versus wat straks moet of kan. Van die vaardigheid hebben we in VIA-sessies veel profijt gehad. Remco benadrukte bijvoorbeeld de drietrapsraket van ‘objectinformatie’, via ‘selectie en filtering' naar het eindresultaat ‘milieubelastende activiteiten’. Dat zie je meteen terug in de applicatie. Maar ook was hij sterk voorvechter van ‘eerst maar zorgen dat de VIA werkt, daarna werken aan systeemkoppelingen/webservices en api’s’. Kortom first things first!”
Lees hier meer over de VIA: dé oplossing voor het overstappen van inrichting naar milieubelastende activiteiten.