Met de invoering van de Omgevingswet wordt het begrip ‘Inrichting’ verlaten. Landelijke, regionale en lokale overheidsdiensten stappen over op denken in en werken op basis van ‘milieubelastende activiteit’, ofwel activiteit met nadelige effecten op de leefomgeving, uit het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL).

Het omzetten van een inrichtingenbestand naar een bestand met milieubelastende activiteiten blijkt een pittige en vooral tijdrovende opgave. GlobeScope ontwikkelde samen met vier omgevingsdiensten (ODH, ODZOB, OMWB en ODBN) de VIA: Van Inrichting naar milieubelastende Activiteit.

De VIA helpt

De VIA toont, aan de hand van de beschikbare informatie over een inrichting of een adres, de meest waarschijnlijke set van milieubelastende activiteiten. Daarbij worden basisregistraties geraadpleegd zodat maximale verrijking van uw inrichtingenbestand ontstaat.

De VIA leert

De VIA hanteert een set van zelflerende algoritmen. Uw selectie van de milieubelastende activiteiten die daadwerkelijk relevant zijn, wordt onthouden door kunstmatige intelligentie (AI). Door gebruik leert het AI-model achter de VIA steeds beter wat de meest waarschijnlijke en relevante milieubelastende activiteiten zijn.

Roadmap

De VIA is initieel te gebruiken voor enkelvoudige bevragingen.  Na selectie is de verrijkte en verbeterde informatie als download beschikbaar voor hergebruik in uw eigen systeem.

Op de roadmap van de VIA staan de volgende voorzieningen:

  • indicatie van melding en vergunningsplicht bij gevonden milieubelastende activiteiten (reeds in ontwikkeling);
  • verruiming van gebruik van enkelvoudige naar meervoudige bevraging;
  • koppelbaarheid op de klanteigen systemen zodat de VIA als service op de achtergrond draait;
  • visualisaties op de kaart en in gisdatasets voor verder en beter gebruik binnen de eigen organisatie;
  • aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zodat niet alleen de BAL-activiteiten maar ook de toepasbare regels beschikbaar komen binnen de VIA.

Samen met de VIA-gebruikersgroep bepalen we de volgorde van de verdere ontwikkeling de VIA.

Over de Omgevingswet

Van Inrichting naar Milieubelastende activiteit

Bron: aandeslagmetdeomgevingswet.nl 

Informatie

Wilt u meer weten over deze oplossing? Vraag een flyer aan of plan een demo of workshop in.

Neem contact op

 

Alle oplossingen van GlobeScope zijn ontwikkeld op een platform- en browseronafhankelijk framework en worden aangeboden als Software as a Service (SaaS) oplossing. Dat betekent geen installaties en implementaties op uw organisatie-eigen infrastructuur.

Onze oplossingen zijn qua authenticatie aan te sluiten op Azure Active Directory (AD). Eventuele (data-) koppelingen worden op maat gemaakt zodat ze optimaal aansluiten op systemen van uw organisatie.

Onze SaaS oplossingen draaien op Nederlandse bodem in een hoog beveiligde NEN 27001-gecertificeerde cloudomgeving met SSL-encrypted gegevensverbindingen. Naar wens kunnen ook VPN-verbindingen worden gerealiseerd.

Onze AI-oplossingen draaien deels op servers die zich binnen de GDPR-zone, maar buiten Nederland bevinden. Indien u hecht aan volledige hosting op Nederlandse bodem dan kunnen wij dat voor u configureren.