Met de komst van de Omgevingswet is het begrip ‘inrichting’ verlaten. Landelijke, regionale en lokale overheidsdiensten stappen over op denken in en werken op basis van ‘milieubelastende activiteit’, ofwel activiteiten met nadelige effecten op de leefomgeving. De regels daarover staan voornamelijk in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL), maar ook in de omgevingsplannen waarbij bevoegdheden die voorheen bij het rijk lagen, nu bij de gemeentes komen te liggen (de bruidsschat-activiteiten in het tijdelijke deel van het omgevingsplan (OPL).
Het omzetten van een inrichtingenbestand naar een bestand met (milieubelastende) activiteiten alsmede het actueel houden van deze (milieubelastende) activiteiten blijkt een pittige en vooral tijdrovende opgave.
De VIA helpt
De VIA levert, aan de hand van door de klant aangeleverde informatie over een inrichting of een adres, de meest waarschijnlijke set van (milieubelastende) activiteiten. Daarbij worden basisregistraties zoals KvK en BAG geraadpleegd voor maximale verrijking van uw inrichtingenbestand.
Die meest waarschijnlijke set van activiteiten per inrichting kan aangescherpt worden binnen de VIA. De gebruiker wordt ondersteund met gestructureerde ophaallijsten, gelinkte zoekmogelijkheden in BAL, OPL en AI-gedreven woordenvergelijking. Als de gebruiker tevreden is met de set van activiteiten, kan de set worden vergrendeld tegen wijziging en beschikbaar gesteld worden voor hergebruik.
Aan de hand van een dashboard kan voortgang in de omzetting, maar ook de spreiding in activiteiten of verplichtingen binnen het werkgebied in beeld worden gebracht. Uiteraard is het ook mogelijk om de VIA-data te hergebruiken in het klanteigen datadomein.
De VIA leert
De VIA hanteert een set van zelflerende algoritmen. Uw selectie van de milieubelastende activiteiten die zijn vergrendeld, wordt onthouden door kunstmatige intelligentie (AI). Door gebruik leert het AI-model achter de VIA steeds beter wat de meest waarschijnlijke en relevante milieubelastende activiteiten zijn.