Met de naderende Omgevingswet is de VIA relevanter dan ooit. Naast een opwaardering van het model waarmee de tool milieubelastende activiteiten (MBA’s) koppelt aan objecten, zijn de laatste releases vooral gericht op efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. Developers Thijs Nulle en Jeroen Janssen werkten samen met hun collega-GlobeScopers aan de nieuwe features. Ze beantwoorden vier vragen over de VIA.
Wat valt als eerste op aan versie 1.4.0 van de VIA?
“Om te beginnen het gebruiksgemak. Zo is het maken van objecten vereenvoudigd en de werking versneld, doordat data efficiënter wordt geladen op de achtergrond. Ook is het VIA-basisscherm overzichtelijker en inzichtelijker gemaakt en biedt het overzichtsscherm de nieuwe mogelijkheid om te filteren op gemeente.”
Wat is de belangrijkste toevoeging?
“De VIA is bedoeld voor het vinden en aanwijzen van MBA’s. Welke dat zijn en of ze relevant zijn staat te lezen in het BAL en de OPL (ook wel bekend als de bruidsschat). We hebben de hele zoekfunctie een enorme upgrade gegeven. Zoek je op ‘stookinstallatie’, dan vind je niet alleen de bijbehorende BAL-, OPL- of BBL-artikelen, maar kun je het artikel meteen lezen door erop te klikken. Zo krijg je direct inzicht of en waarom een artikel van toepassing is. Of juist niet, wanneer in het artikel bijvoorbeeld uitzonderingen op de regel worden benoemd. Wordt er in het artikel verwezen naar een ander geassocieerd artikel, dan kun je daar meteen op doorklikken en naar de bijbehorende MBA springen. Verder is het nu mogelijk een zoekterm te onthouden en daar een tweede zoekopdracht op los te laten, waardoor je nog gerichter kan zoeken naar een wettelijke basis. Geen specifieke zoekopdracht? Het is nu ook mogelijk om per MBA artikelen te selecteren uit een lijst van mogelijkheden. Direct teruggaan naar je vorige actie behoort nu ook tot de opties, met een handig breadcrumb menu bovenin de pop-up.”
Zijn de VIA-gegevens nu ook in te zien op een kaart?
“Jazeker. Mede op verzoek van de Friese omgevingsdienst FUMO hebben we een handige kaart gekoppeld aan de VIA. Omdat alle objecten in feite locaties zijn, is het meer dan logisch om de data in te zien op een kaart. Naar wens zijn er verschillende lagen toe te voegen op basis van externe databronnen. Denk bijvoorbeeld aan een BAG-laag. Deze nieuwe functionaliteit geeft weer een hele nieuwe dimensie aan hoe de data uit de VIA inzichtelijk wordt en te gebruiken is.”
Kunnen jullie al iets kwijt over de volgende versie van de VIA?
“We zijn momenteel bezig de kaartfunctie verder uit te breiden zodat je kan zien welke toepasbare regels relevant en/of mogelijk van toepassing zijn in het gebied waar het bedrijf ligt. Daarnaast werken we aan een VIA-dashboard, dat onder andere inzicht biedt in hoe het vastleggen van MBA’s vordert, wat de meest voorkomende MBA’s zijn en in welke mate verschuivingen van verplichtingen optreden (bijvoorbeeld van vergunningsplicht naar meldingsplicht en van basistaak naar verzoektaak).”
Meer weten over hoe de VIA kan helpen bij het omzetten van uw inrichtingenbestand? Neem contact met ons op voor een flyer, demo of workshop.