Vlijmscherp was 'ie weer: Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach (VPRO) over de WOB. Wat lak je? Wat lak je niet? Hoe zit dat nou met die overheid en die 'transparantie'? En hoeveel kost dat wel niet?

Sinds 1 februari hebben we (weer) een nieuwe software developer aan ons team toegevoegd. Csanád Bakos (22) studeert computerwetenschappen en werkte als softwareontwikkelaar, data-analist en machine learning engineer.

Omgevingsdienst Brabant Noord is een van de early adaptors van de VIA tool. Hans Jenniskens droeg bij aan de ontwikkeling vanuit de gedachte: Samen sterker en (kosten)efficiënter werken. “We staan voor een flinke opgave inrichtingen te koppelen aan milieubelastende activiteiten. Met de VIA kunnen OD’s een goede impuls geven aan compliant werken volgens de Omgevingswet.”

De Omgevingswet vraagt om een vertaalslag van inrichting naar milieubelastende activiteit. En dat blijkt ingewikkeld, volgens Aniek Gielen, senior beheerder inrichtingenbestand en projectleider DSO bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Vandaar dat Aniek wilde bijdragen aan de verkenning van mogelijke oplossingen. “Een service als de VIA biedt ons een startpositie om de vertaalslag rond de invoering van de Omgevingswet te maken.”

Samen met de gebruiker een van de uitdagingen van de invoering van de nieuwe Omgevingswet verkennen. Want dat de omzetting van inrichting naar milieubelastende activiteit geen sinecure is, hadden verschillende omgevingsdiensten al ondervonden. Remco Rinzema, informatiemanager Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), werkte mee aan VIA 1.0. “Het geeft een bijzondere dynamiek om samen met ontwerpers en programmeurs aan een ICT-oplossing te werken die gericht is op jouw probleem en organisatie. Dat levert veel voordeel op.”

Afgelopen zomer, een normaal ook voor ons wat rustigere periode, hebben we met ons team de uitdaging opgepakt om een oplossing te vinden voor de transitie van inrichting naar milieubelastende activiteit. In de praktijk een pittige en vooral tijdrovende opgave. Samen met de omgevingsdiensten ODH, ODZOB, OMWB en ODBN ontwikkelden we de VIA: Van Inrichting naar milieubelastende Activiteit.

Vijf eerstejaarsstudenten tuigen als opdracht voor hun opleiding commerciële economie een actie op voor een goed doel. Met een fietstocht langs (kinder)ziekenhuizen halen ze geld op voor Franniez. Globescope is sponsor van dit vijftal.

Ik hoor het steeds meer en lees het steeds vaker. Na zaakgericht werken is nu informatiegestuurd dé term die nog betere prestaties van de organisatie belooft. Overigens op de voet gevolgd door data-gedreven, maar dat is zo’n bijzondere term dat ik die voor een ander moment bewaar.

Daniëlle van den Bergh is onze medewerker ‘nummer 1’. En uit de reacties van onze klanten kunnen we opmaken, dat Daniëlle ook bij hen op 1 staat. Als consultant staat ze altijd klaar om een vraag te beantwoorden of een nieuwe toepassing aan te dragen aan onze developers.

Voor veel van onze klanten is Frank al een bekend gezicht. Sinds oktober is hij sterk betrokken bij de ontwikkeling van onze Smart Analyzers. Eerst wat meer in een testrol zodat hij de producten goed leerde kennen maar al snel als verbindingsofficier tussen onze klanten en onze ontwikkelaars.

Hoe goed en gebruiksvriendelijk werken onze oplossingen? Toezichthouder Joost Brouws over zijn ervaring met StreetSpotter: “Snelheid is het grootste voordeel.”